Gratis körkort och faktakoll

00:21 Niclas 1 Comments

Ganska länge har det funnits grupper på Facebook som handlar om att "invandrare får gratis körkort!" och där det flockas människor som, förskräckt, frågar sig var Sverige är på väg. Jag noterar att det finns två stora grupper med liknande namn, båda hänvisar till att "invandrare får gratis körkort" och hur förjävligt detta är.

Men de är inte rasister.

Det är de aldrig.

De två grupperna har tillsammans över 18 000 medlemmar. En med över 12 000 och en med över 6 000. Kollar vi den med mest medlemmar så varvas "intressanta" sidor, gärna om våldtäkter och med texten "nu är det NOG", med länkar till artiklar på den främlingsfientliga "nyhetssidan" Fria Tider.

När interasistmen.se (sidan jag är medgrundare till och skribent på) gjorde en rapport om vardagsrasismen på nätet lade vi märke till en sak. Nämligen det att på Facebook pratades det om flyktingar och invandrare på ett helt annat sätt än på exempelvis Flashback eller på främlingsfientliga bloggar. På Facebook handlade det snarare om en spontan reaktion, människor såg en länkad artikel, läste artikeln och skrev en kort reaktion. Det fanns ingen eftertanke, inget "stämmer verkligen det här?" och det var ingen som brydde sig om att ta reda på det.

Det är just det jag vill be er att göra. Läs det ni vill läsa. Upprörs av det ni tycker är fel. Men ta också reda på om det verkligen stämmer.

För er information så stämmer inte det som står på dessa sidor. Ja, kommunen hjälper till. Nej, det är ingen som får gratis körkort. Däremot är det så att om personen själv betalar fem tusen kronor hjälper kommunen till med lika mycket. Räcker inte de pengarna hjälper kommunen till att betala 40%, men högst till 40 körlektioner.

Så:
Nej - ingen får gratis körkort.
Ja - kommunen hjälper till.

Och vet ni vad? Det är jävligt bra. Eller för att citera den förre nämndsordföranden, Roland Gottfridsson (C):
"Jag tror vi har sparat pengar på det".

1 kommentar:

  1. Jaha... det var ju generöst
    En fråga som automatiskt infinner sig är varför inte samma generösa regler för inrikes födda i behov av körkort!?
    Ett krav många arbetsgivare ställer idag..,

    SvaraRadera