”Unsere Mütter, unsere Väter”

17:52 Niclas 0 Comments

Under rubriken "Tv-serien som skakade Tyskland" skriver Aftonbladet (Plus) om den tyska tv-serien "Unsere Mütter, unsere Väter" (Våra mödrar, våra fäder).

I ett land som, även i dag, i högsta grad är drabbat av nazismen har det blivit jobbigt att diskutera vad som hände för 70 år sedan. Jag har hört människor säga att "det räcker nu, vi kan inte älta det här längre". Det kan låta okänsligt, speciellt när det är i samband med Förintelsemonument, eller andra saker som ska påminna om de sex miljoner judar som mördades under andra världskriget.

Men samtidigt har "Unsere Mütter, unsere Väter" visat att det fortfarande finns saker att prata om. Det handlar kanske inte längre om hur många som dog, hur de dog eller varför de dog. I stället ser frågorna annorlunda ut.

När jag och min journalistklass var i Berlin för en knapp månad sedan träffade vi Sveriges Radios utrikeskorrespondent, Daniel Alling. Han berättade, visserligen i förbifarten, om hur serien har påverkat landet. "Våra mödrar, våra fäder" är nämligen inte som de flesta andra serier, filmer eller spel om andra världskriget. Serien är en av de första stora tyska produktionerna som visar hur det såg ut under kriget, ur landets eget perspektiv.

Serien har fått kritik. Dels från judiska företrädare som tycker att Förintelsen borde ha fått ta en större roll. Men även från andra som ansett att personerna i serien framställs som offer. Men det är också en del av serien. Svante Weyler, förläggare och Tysklandskännare, säger till Aftonbladet att det har varit tabubelagt att tala om vad tyskar utsattes för under kriget, eftersom lidandet för tyskarnas offer varit mycket större.

"Vad gjorde du?". Det är detta diskussionerna i dag handlar om. "Vad gjorde du under andra världskriget?". Det finns fortfarande människor i livet som levde i nazismens Tyskland. Och innan det är för sent vill deras barn och barnbarn veta vad de gjorde under kriget. 

Vill du läsa mer om det här? 
Köp Aftonbladet Plus och läs deras artikel om serien.

0 kommentarer: