Det fascistiska samhället

20:45 Niclas 4 Comments

Fascismen har varit i fokus den senaste tiden. Det har kastats tårtor, stenar, facklor och glåpord mellan diverse fascistorganisationer och motdemonstranter av olika slag.


Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet när han signerade sin nyutgivna bok. Vi (ja, mig inklusive) tävlade i att ta avstånd från aktionen. Med all rätt. För att citera Alex Bengtsson på Expo: "Antirasismen är ingen tårtkastning". Tårtningen fick dock oproportionerligt stor uppmärksamhet, då en SD-medlem fick sin bil demolerad av en mindre sprängladdning. Men fokus hamnade på tårtan.

Tårtningen har väckt en debatt om ett förändrat diskussionsklimat. Nu, 2013, fördömer alla att Åkesson fick en tårta i ansiktet. Vissa valde att ta det som ett hot mot demokratin. Tårtningar har förekommit förut i Sverige. Vad jag vet pågick inte denna diskussion då. När Bosse Ringholm tårtades publicerade Aftonbladet ett recept på "Bosse-tårta". På tal om proportioner.

Har den svenska fascismen kommit så långt att samhället värnar om den? Det kanske låter som en märklig fråga till en början, men låt mig utveckla den.
Media och politiker (och även jag själv) tog tydligt avstånd från ett fenomen som drabbat flera politiker innan Jimmie Åkessson. Det är givetvis bra att fördöma, men hade samma starka fördömande kommit om det var Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven som fick grädde i ansiktet?

Kan det vara så att vi har köpt fascisternas beskrivning av samhället till den grad att vi måste bevisa för oss själva att vi bara "bevakar" den och inte "är emot" den?

För det är onekligen så att fascismen i Sverige normaliseras. Sverigedemokraterna är en del av detta. Sedan de kom in i Riksdagen har diskussionerna gått från att handla om SD till att handla om SD:s profilfrågor. Går det ens att tänka sig att Agenda tagit upp frågan: "Hur mycket invandring tål Sverige" innan SD kom in i Riksdagen?

***

I Örebro hålls just nu Toleransdagarna. Där SD är inbjudna. Där en talare stoppades från att kalla Sverigedemokraterna rasister. Toleransdagarna vill att örebroarna ska tolerera varandra. I den beskrivningen ingår tydligen att även tolerera rasism och fascism.

***

I Aftonbladet skriver kolumnisten Herman Lindqvist:

"Slutligen: ett ständigt ökande hot mot Europas trygga utveckling är den tickande bomb som ligger i den ökande invandringen till Västeuropa. Det är en komplicerad konflikt. Många europeiska ­länder har stort behov av arbetskraft, människor vars kultur ­bidragit till att ­berika och vitalisera ­länderna." 

... och journalisten Joakim Lamotte, bland annat från Uppdrag Granskning, skriver:

"För några decennier sedan började Sveriges politiker placera ut tidsinställda bomber runtom i landet. De här bomberna har på senare tid börja ticka alltmer frekvent, och det dröjer inte länge innan explosionerna är ett faktum. Det handlar om förorten – områden som Biskopsgården, Tensta och Rosengård."

***

Men kanske är jag nojig. Kanske sitter jag och stirrar mig blind i historieböckerna och är överdrivet rädd för att historien ska upprepa sig.

Det är ju inte direkt så att nazister kan demonstrera på Stockholms gator under minnesdagen av Kristallnatten.


4 kommentarer:

  1. Läser man om "Fascismens 12 varningstecken" http://iweb.tntech.edu/kosburn/history-202/12_warning_signs_of_fascism.htm så tycker jag inte det verkar alldeles för långsökt att identifiera SD som iaf kvasi-fascistiska. De svarta uniformerna har bytts ut mot svarta kostymer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för lästipset Marcus. Ska läsa!

      Radera