Så var det det här med prioriteringar

23:54 Niclas 0 Comments


Förra veckan. Det kom kanske inte som en chock, men när nyheten slog ned blev det med chockvågor som påverkade hela Sverige. Skolbarn får äta knäckebröd och dricka vatten till frukost – allt för att riskkapitalister ska kunna plocka ut mer pengar i vinst.

Vi borde inte vara förvånade. Det är därför de satsar pengar på skolor. Riskkapitalister satsar pengar och förväntar sig mångdubbelt i utdelning. Det är själva idén. Det är ingen nyhet. Problemet är inte att riskkapitalister gör det riskkapitalister gör. Problemet är att de tillåts göra det med våra unga, gamla och sjuka. Att de tillåts göra det där vårt framtida samhälle byggs och där vi tar hand om våra medmänniskor.

I låten "Några nollor efter" av Promoe och Organism 12 lyder en rad: Medmänskligheten rimmar illa med vinstintresse. Och det är sant. För strävan efter vinst gör att mänsklig värdighet ofta förbises. Det som händer i skolor, äldreomsorg och sjukvård är tydliga tecken på just detta.

Gävlebor som öppnade Gefle Dagblad på måndagsmorgonen satte kanske morgonkaffet i halsen. Helt plötsligt ville den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman begränsa vilka som skulle få ta hand om våra unga. Var det plötsligt så att Moderaterna ändrat sig i frågan? Skulle detta enorma slöseri av mänsklig värdighet få ett slut? Skulle skattepengar äntligen gå tillbaka till verksamheten?

När Gävleborna väl insåg vad Lars Beckman menade satte de kanske morgonkaffet i halsen ytterligare en gång.


Lars Beckman vill inte stoppa riskkapitalisterna. De som serverar knäckebröd och vatten till barn. Han vill stoppa Unga örnar från att driva fritidsgårdar. Fyra fritidsgårdar i Gävle skulle få läggas ner om Beckman fick igenom sitt förslag. Enbart på grund av att Unga örnar har kopplingar till Socialdemokraterna.

Unga örnar grundades 1931. Verksamheten grundar sig på demokrati, jämställdhet och solidaritet. Unga örnar driver frågan att Barnkonventionen ska bli svensk lag.

Det är detta Lars Beckman motsätter sig. Inte att riskkapitalister driver undermåliga skolor och plockar ut miljoner i vinster. Utan en organisation som vill att Barnkonventionen ska bli svensk lag.

Det tål att tänkas på.

0 kommentarer: