Facebook tar i med hårdhanskarna – mot antirasismen

15:35 Niclas 0 Comments


Inte rasist, men (IRM) skriver i dag att en bild jag gjorde till dem för ett tag sedan har blivit borttagen från Facebook. Anledningen? Den bryter mot gemenskapsreglerna, menar de.

Bakgrunden är säkerligen att någon känt sig stött och bestämt sig för att anmäla bilden. Facebook har därefter gjort någon av sina traditionella, godtyckliga tolkning av bilden och kommit fram till att den är opassande.

Det är också intressant med tanke på hur många rasistiska sidor på Facebook som anmälts, men inte tagits bort. Facebook-sidan "Vi som vägrar festa med invandrare" togs bort först efter ett stort antal anmälningar och mediala och juridiska påtryckningar, enligt IRM som hänvisar till Expo.

Facebookgruppens administratörer länkar till propaganda från nazistiska Svenskarnas parti och gör reklam för partiets event. I gruppen uppmanas även till våld mot invandrare:
"Skulle en invandrare trasha er sommar så kan vi admin rekommendera att ni talar det enda språk bråkiga invandrare förstår. En redig svensk knogmacka!", skriver gruppens administratörer i en nyligen upplagd statusuppdatering.
Gruppen länkar också till rasistiska sånger och skriver "trevlig invandrarfri helg".

(...) 
Facebook har tidigare kritiserats för att inte stoppa rasism som sprids via det sociala mediet. Online Hate Prevention Institute i Australien som kartlagt islamofobi och antisemitism på Facebook, skriver i sina rapporter att Facebook inte gör tillräckligt för att stoppa rasismen. Organisationen rekommenderar bland annat företaget att utbilda sin personal i att upptäcka och agera mot rasism.

0 kommentarer: