Konsten att bli förbannad över ingenting

23:11 Niclas 0 Comments

Föreställ dig följande scenario. ABF anordnar en studiecirkel om körkortsteori. Personerna som gått studiecirkeln lyckas ta körkort. Inget häpnadsväckande, va? Men lägg till att personerna hade somaliskt ursprung och du har en storm i ett litet, litet SD-glas.

Tidningen Dalademokraten uppmärksammade en precis sådan studiecirkel.
På lördagseftermiddagen samlades cirkeldeltagarna, ledarna, lärarna och politiker i Maserskolans aula för att har en avslutning och fira att kurserna avslutats.
– Det är ungefär 60 som tagit körkort, säger Bengt-Ove Lundell, ABF, som var med vid avslutningen. Många, både män och kvinnor, har tack vare studiecirklarna i körkortsteori klarat sina körkort.
Trots att det ingenstans nämns någonting om pengar (korrekturläs själv) blev den sverigedemokratiska politikern Ann-Katrin Löfwenhamn, som för övrigt är förtroendevald i Unionen, något upprörd och valde att få utlopp för sina känslor på sin Facebook-sida.
"Jaha, & våra svenska ungdomar då ?? Visst ja, dom får betala själva :("
Inte rasist, men tog förtjänstfullt upp nyheten och passade på att ringa upp Löfwenhamn så att hon fick förklara sig. Det gick... sådär.

Det visar sig tämligen omgående att SD-politikern inte har en susning om vad som egentligen hänt (att ABF haft en studiecirkel där personer kunnat plugga körkortsteori ihop) och att hon egentligen bara ville ta billiga politiska poäng. Hon försöker, och det ska hon nästan ha beröm för, vrida om frågan så att den handlar om att ABF gjort skillnad på "folk och folk".
Men det går väl jättemånga människor med svensk bakgrund på studiecirklar? 
– Som får körkort? 
Det är ingen som får ett körkort. De har startat en studiecirkel för att plugga teori. Och den här studiecirkeln har inte kostat några pengar, men du skriver som om att detta kostat en massa pengar. Läser man dina kommentarer så hetsas folk att tro att detta kostar en massa pengar. Istället för att säger ifrån så gillar du deras kommentarer. 
– Men hur tänkte du nu? Börjar du bli aggressiv? 
Absolut inte, jag frågar bara dig om hur du tänker? 
– Jag tycker som jag tycker, du får tycka som du tycker. Jag tycker inte att det är okej att skriva sådana artiklar där man ställer folk mot folk. Det är inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället idag. 
Men vem har ställt folk mot folk?  
– Ja men det gör man när man skriver en sån här artikel! 
Men det är ju inga skattepengar som går till deras körkortsteori. 
– Jaha MEN VAD KOMMER PENGARNA IFRÅN???
Hela intervjun urartar till någon sorts konspirationsteoretisk fördomskaskad. Löfwenhamn fortsätter att ifrågasätta varifrån pengarna till körkorten kommer (–Deras föräldrar har ju inte gjort som jag fått göra med mina barn, betala 30 000 [?*] för att barnen ska ta ett körkort). Hon förklarar att hon vet detta eftersom hon "drömde det i natt".

Nu vill jag bara påpeka att detta är en politiker. Någon har röstat in henne i kommunfullmäktige. Hon har makt.

* Genomsnittspriset för ett körkort är 15 000 kronor, enligt Körkortonline.se.

Bilden till vänster är en skärmdump från Facebook som jag lånat från Inte rasist, men. Bilden till höger är en skärmdump från Arbetaren.

0 kommentarer: