En socialdemokrati i ideologisk kris

21:21 Niclas 1 Comments


"I Köpenhamn satsas det på att få bort tiggare", lyder Sveriges Radios rubrik.
"I Köpenhamn satsar polisen nu i sommar för att få bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker. De kan få varningar och böter och vissa utvisas direkt. Men nödställda utländska medborgare som befinner sig i Köpenhamn har inget alternativ till att sova utomhus. Hjälporganisationerna är nämligen förbjudna enligt lag att hjälpa de som inte har ett danskt personnummer."
Matilda Uusijärvi Eks reportage för Sveriges Radio bekräftar en fördomsfull bild av Danmark. Ett land där högerpopulismen och främlingsfientligheten haft en självklar del i den tidigare högerregeringen. Men det är den följande meningen i programmets beskrivning som borde få alla som kallar sig socialdemokrater, vänster och/eller progressiva att rygga till.
"Trots protester från hjälporganisationer och Köpenhamns socialborgmästare anser en majoritet i Folketinget, inklusive den S-ledda regeringen, att det här är bra. Man vill visa att Danmark inte är ett hotell för fattiga, det säger Trine Bramsen, som är Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson."
Den danska socialdemokratins identitetskris, där de inte ens orkar låtsas som att de står på de svagas sida, är på många sätt ett symptom av den svenska socialdemokratins dito. Inför EU-valet vägrade partiet säga ja till lagliga vägar in i Europa, trots upprepade rapporter om döda flyktingar vid den italienska kusten.

Kanske är det en generationsfråga. Ungdomsförbundets kandidat till parlamentet, Ellinor Eriksson, ville driva frågan om lagliga vägar, flera av ungdomsförbundets distrikt ville även de att flyktingar skulle få söka asyl i hemlandet.
– Bland yngre partikamrater finns det en stor vilja att föra en mer generös migrationspolitik generellt. Jag tror att det även finns bland andra, men de kanske inte hörs lika mycket, sa Sara Karlsson, socialdemokratisk riksdagsledamot till Expressen i höstas, samtidigt som flera socialdemokrater ville att S skulle "bryta handslaget" med Moderaterna.

Ännu är det bara högern som börjat med aggressivare uttalanden riktade mot fattiga flyktingar i Sverige. Sverigedemokraterna har gjort det länge, exempelvis med sin obehagliga valkampanj till EU-valet. Men även moderata riksdagsledamöter har börjat kräva förbud mot tiggeri.

Frågan är hur länge står svensk socialdemokrati emot? Om identitetskrisen fortsätter, kombinerat med en eventuell valförlust till hösten, kommer då Socialdemokraterna att stå emot eller kommer retoriken dra mot den danska socialdemokratins?

En osäker vänster riskerar att följa högern högerut i stället för att tvinga högen att diskutera frågor på vänsterns villkor. Precis så som skett i Danmark. Socialdemokratin måste ställa sig på rätt sida. En socialdemokrati som inte står på de mest utsattas sida är ingen socialdemokrati värd namnet.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera