Reinfeldt har (typ) uttalat sig om Gazakrisen

14:14 Niclas 0 Comments


Stefan Löfven har kritiserats för sina uttalanden om Gazakrisen. Samtidigt har Fredrik Reinfeldt fått kritik för att han inte uttalat sig om läget. Men för två dagar dagar sedan gjorde han också ett uttalande.

"Båda parter måste nu genast bidra till ett eldupphör så att vi kan få ett slut på våldet och lidandet för civilbefolkningen", så lyder Fredrik Reinfeldts uppmaning för att få ett slut på våldet i Israel-Palestina-konflikten. Reinfeldt ansluter sig då till övriga liberaler som inte vill peka ut någon som ansvarig för upptrappningen.

I kontrast till Reinfeldts uttalande framstår Löfvens nästan som hårt, speciellt i det andra uttalandet som gjordes efter Israel inledde markoffensiven.

"Attackerna mot Gaza är brutala och våldsamma. För varje dag nås vi av rapporter om fler skadade och döda. Jag fördömer det övervåld som Israels bombningar och markinvasion inneburit. Israel måste i sitt självförsvar följa internationell rätt. Ett oproportionerligt våld strider mot folkrätten. Det israeliska våldet mot Gaza och raketattackerna mot Israel måste omedelbart upphöra."

Vilket samtidigt är intressant. Reinfeldt nämner ingenting om Israels rätt till självförsvar, vilket Stefan Löfven gör. Israels attacker mot Gazaremsan, som leder till et stort antal döda civila, kan inte betecknas som självförsvar. I vilka andra konflikter benämns en ockupationsmakts våld mot en civilbefolkning som självförsvar?

Det finns enkla sätt för Israel att få slut på våldet. Häv blockaden mot Gazaremsan och lyssna på kraven som framförs om vilka gränser som ska gälla för Israel och Palestina. Samtidigt vet Israel att de har USA med sig (även om John Kerry försade sig när han inte visste att han var bandad) och eventuella svenska krav som framförs kommer inte att lyssnas på.

I USA förs inte heller någon allvarlig debatt om huruvida Obamaadministrationen ska stå bakom Israel eller inte. Allt från demokrater till republikaner står bakom Israel och tycker att statens markoffensiv är berättigad.

0 kommentarer: