Sammanfattning: Högerns SD-kollaps

13:25 Niclas 0 Comments

LO-borgen. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia commons
LO-facken låter inte sverigedemokrater väljas till förtroendeuppdrag efter beslut av fackens medlemmar. Det låter väl rimligt att medlemmarna själva bestämmer över vilka som ska få företräda dem? Ja, tycker alla utom de borgerliga ledarskribenterna. Alliansfritt Sverige rapporterar föredömligt om hur SvD:s ledarsida tycker att facken ska låta SD:are företräda medlemmarna.

"Transports ordförande Lars Lindgren motiverar det med att SD:s politik strider mot förbundets stadgar 'om alla människors lika värde'. […] Sedan 2008 är det förbjudet i lag att neka någon medverkan i ett fackförbund på grund av personens kön, transidentitet, etnicitet, sexuella läggning, ålder, religion eller annan trosuppfattning. Fullt rimligt och rättvist. Men att utesluta sverigedemokrater från förtroendeuppdrag är alltså okej? Nej, det är vare sig rimligt eller rättvist. Om än lagligt."

Ivar Arpi, som skrev ledartexten, får sedan försvara sin text på Twitter.Arpi tror alltså att SD tror på alla människors lika värde. På riktigt.

Visst vore det väl fint om det slutade där? Om borgerligheten bestämde sig för att det räcker med SD-försvar för i dag? Men icke. Det blir både mer och värre. Även DN:s ledarskribent Susanna Birgersson har svårt att avgöra huruvida SD är ett rasistiskt parti eller inte.


Nu räcker det väl? Nu kanske högern har nöjt sig. Icke. Inte än. Camilla Engström, moderatpolitiker från Danderyd, går i ledarskribenternas fotspår. Hon nöjer sig dock inte med att ifrågasätta om SD är ett rasistiskt parti -- hon går så långt att hon dessutom använder sig av sverigedemokraternas rasistiska retorik.

Skärmbild från Twitter, lånad av Alliansfritt Sverige.
Mycket pekar på att Alliansen förlorar regeringsmakten i september. Frågan är vad som händer med borgerligheten då. Hittills har Moderaterna styrts av en partiledare som vägrat ta till sig Sverigedemokraterna. Men vad händer när Reinfeldt avgår? Vem blir nästa person att styra partiet? Och framför allt: Blir det en SD-vänlig partiledare?

0 kommentarer: