Svensk nazist krigar i Ukraina

19:53 Niclas 1 Comments

Mikael Skillt i Ukraina. Foto: Från BBC.com
Mikael Skillt, en av de mer kända personerna i svenska nazistkretsar, är i Ukraina och krigar, enligt BBC
– Jag har minst tre syften i Azovska bataljonen. Jag är befälhavare för en liten spaningsenhet, jag är krypskytt och ibland arbetar jag som särskild samordnare, säger han. 

Skillt är utbildad krypskytt och har sju års erfarenhet från armén och hemvärnet. Han har dessutom varit aktiv i såväl nazistiska Svenskarnas parti som Svenska motståndsrörelsen. Han krigar just nu för "Azov Battalion", en väpnad pro-Ukrainsk gruppering i östra Ukraina. Han är känd för att vara farlig och det rapporteras om att han har ett pris på sitt huvud på nästan 7 000 dollar, enligt BBC.

Bär kanske hakkors

I den runt 300 man stora gruppen diskuteras inte mycket politik, uppger han. Han säger också att några av dem "kan vara nationalsocialister" och kanske bär hakkors. Å andra sidan, säger han med "ett leende på rösten", finns det även en liberalist, även om han inte vet hur denne kommit dit.

I en intervju med BBC-reportern Dina Newman säger Skillt att han föredrar att kalla sig nationalist, snarare än nazist.
– Det handlar om hur du ser det, säger han. Jag skulle vara en idiot om jag sa att jag inte vill se överlevnad för den vita människan. Efter Andra världskriget skrev vinnarna deras historia. De bestämde att det alltid är en dålig sak att säga att jag är vit och stolt över det.

Söker seriösa soldater

Även om det just nu bara är en handfull utländska soldater med och krigar i "Azov Battalion" räknar han med att fler kommer att ansluta sig. En rekryterare är ute och letar efter "seriösa soldater".

Skillt är alltså osäker på om det finns nazister i den militanta gruppen, men det "kan" finnas. Det är därför osäkert (jag är något ironisk) om han missat att deras befälhavare Andriy Biletsky också är ledare i den ukrainska organisationen The Social-National Assembly of Ukraine (SNA). En nazistisk organisation, vilket utan några svårigheter går att förstå på deras mål.

"att förbereda Ukraina för ytterligare expansion och att arbeta för frigörelsen av hela den Vita Rasen från från dominans av den internationalistiska spekulativa kapitalet"
"att hårt straffa sexuella perversioner och alla rasöverskridande kontakter som leder till utrotning av den vita mannen"

SNA:s symbol. Källa: Wikipedia
"Azov Battalion" grundades och väpnades av Ukrainas inrikesdepartement. Att grupperingen nu har nazistiska kopplingar är dock något som förnekas av en av departementets rådgivare, Anton Gerashchenko, som dessutom blev arg när han fick frågan. Han uppger att "Azov Battalion" inte är nazistisk och anser att det de gör är "heroiskt".

Mikael Skillts närvaro i Ukraina har tidigare uppmärksammats efter att det blev känt att han befann sig där och efter att han blev misshandlad av ukrainsk polis.

1 kommentar:

  1. Vad som gör situationen ännu mera bisarr (eller rätt väntad kan jag också tänka mig) är att det finns likadana nazisympatisörer på separatistsidan, men det berättas ju inte i t.ex. Kremlfinansierade Russia Today. De kallar sig självklart inte nazister, för det är mer eller mindre ett svärord i Ryssland efter andra världskriget, men ideologiskt sitter de i samma mark som Mikael Skillt. De är "patrioter" med storryska ambitioner eller personer som anser att västvärlden är förfallet med sina Prideparader etc. Påminner mycket om tea party-folket i USA, men många av dem är en hel del mera för ett auktoritärt styre av både administration som moral i samhället. Separatisterna har, precis som Ukraina, en hel del frivilliga i sina led. Inte bara från Ryssland, men också en hel del folk från bl.a. Bulgarien osv. som vi kunde lätt se som extremhögerfolk. Krigsdimman ligger tät över Donetsk och Luhansk. Det finns få "goda" och "onda".

    SvaraRadera