Hatsajterna får luft under vingarna

22:54 Niclas 0 Comments

Coopbutiken på bilden har inget med texten att göra. (Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons & Expressen)


En förmiddag.

Så länge varade en Stockholmsbaserad Coop-butiks antirasistiska kampanj, där de skrivit "Vi gillar olika!" på sina kvitton. Ett oskyldigt försök att ta ställning mot rasism men samtidigt ett ställningstagande som (föga förvånande) inte uppskattades av diverse hatsajter. Men Coop stod ut mot hatet. Under en förmiddag. Sedan fegade de ur.

Butikens biträdande butikschef kommenterade kampanjen och anledningen till att de lade ner den till Expressen.
– Vi fick synpunkter från gäster som tyckte att det var en "vänsterkampanj", en politisk kampanj, så vi tog bort det.

Är antirasism politik? Eftersom Sverigedemokraterna sitter i riksdagen och i Sveriges kommuner och deras politik i högsta grad är rasistisk, så är det självklara svaret ja. Därför är det konstigt att Coop säger att de ville "stå upp mot rasism" men absolut inte ville "ta någon politisk ställning". Och att de kanske istället borde ha skrivit "Nej till rasism!" på kvittona.

Men hade det hjälpt? Givetvis inte. Hatsajterna och dess läsare struntar fullständigt i vad som står, det är budskapet som spelar roll. Och detta var ett budskap mot dem. Mot rasismen. Och då satte de press.

Det är en farlig samhällsutveckling när rasistiska och nazistiska hatsajter får sätta agendan. När de lyckas sätta tillräcklig press att, i detta fall, Coop viker sig. Och jag sörjer att denna butik väljer att vika sig för hatet. För nu får hatsajterna luft under vingarna och vet att de har möjlighet att påverka. Vilket vi aldrig någonsin får låta dem göra.

Inom vissa grupper är antirasism kontroversiellt. Det har alltid varit och det kommer alltid att vara. Det betyder inte att vi får ge dem en chans att påverka samhället. För en majoritet av befolkningen anser fortfarande att antirasism är något självklart, något att sträva efter.

0 kommentarer: