Big Brother-skandalen visar varför samtyckeslag behövs

22:15 Niclas 0 Comments

Det ska erkännas. Jag har inte tittat på Big Brother. Det intresserar mig inte och ska jag vara ärlig visste jag inte ens att det finns en säsong som visas hösten 2014. Detta är dock ett sidospår för idag kastades två killar ut ur Big Brother-huset. Varför? De hade försökt tvinga en tjej i huset till oralsex. Expressen rapporterar:

Expressen har tagit del av material från natten, och delar av det som hände är att de två männen befann sig inne i rummet tillsammans med kvinnan när den ena ställer kravet att hon ska pussa den andre mannens kön. Han säger sig vägra släppa ut dem om de inte gör som han säger. Hon svarar nej.
Därefter följer en över tio minuter lång övertalning från den ena manliga deltagaren som ställt sig för att blockera dörren.
– Var king. Brorsan det här är tv det är det här de vill se. Langa upp den, låt henne bara smaka, sedan drar vi ut, säger mannen som ställt kravet.
– In med den i munnen, bara en sekund, fortsätter han.
Den andre mannen säger att han inte kan - även om han vill.
Deltagaren vid dörren fortsätter sin uppmaning. Gång på gång använder han ord som "kom igen", "kör" och löftet om att de båda sedan ska bli utsläppta.

Det började med "jag står för dörren tills ni pussat snoppen" och fortsatte med  "du ska ner med den i halsen, pallar du det?".

Händelsen, som utspelade sig under natten mellan torsdag och fredag, är ett utmärkt samtidsdokument. Det är så här det ser ut för många unga idag. Tjatsex är inget ovanligt fenomen, precis som Aftonbladet-krönikören Martin Söderström skriver.

Det som inträffade i det svenska ”Big brother”-huset i natt är för jävligt på så många plan.
Dels för att man från Kanal 9:s sida brustit så kopiöst i sina rutiner att ett sexuellt övergrepp var på väg att inträffa.
Många frågar sig hur det kunde hända.
Svaret är lika enkelt som dystert:
Det kunde hända för att det här händer hela tiden.
Skillnaden nu var att det filmades och kablades ut live.
Men med lite tur kan den här extremt obehagliga händelsen ändå föra något gott med sig.
Att vi en gång för alla riktar sökarljuset mot att det är just såhär det går till. Och såhär snacket går. Och såhär det ”skojas” och tjatas varenda kväll i varenda stad i det här landet.
Tjatsex, tilltvingade avsugningar och grupptryck.
Det. Förekommer. Hela. Tiden.

Och vad förväntas av medierna, tittarna och -- inte minst -- produktionen när de stänger in människor i ett hus i 100 dagar? Jo, sex. Rubrikerna i tidningarna handlar om sex. Tittarna pratar om sexet, klickar på länkarna. Och produktionen erbjuder dygnet-runt-sändningar för att tittarna ska kunna få en skymt av sexet. Männen som kommer in i huset förväntar sig sex. Och får de ett nej: Då stänger de in en tjej i ett rum och försöker tvinga henne att tillfredsställa dem.

Precis som Söderström skriver är det här något som förekommer jämt. Varje kväll. I varje del av landet. Män som ser på kvinnors sexualitet som att den bara finns till för att tillfredsställa männen. Som har bilden av att ett Nej alltid kan omvändas till ett Ja. Bara en tjatar tillräckligt.

Nu kanske det väcks åtal mot just dessa två män. Och det är bra. Men vad hjälper det alla kvinnor som utsätts för precis samma sak, men utan alla kameror? Det är av denna anledning vi behöver en samtyckeslagstiftning. En lagstiftning som handlar lika mycket om att förändra normer i samhället som det handlar om att sätta våldtäktsmän bakom lås och bom.

0 kommentarer: