Gör vad du vill. Men prata inte illa om SD.

18:12 Niclas 7 Comments

Håkan Juholt (S) och Björn Söder (SD) (foto: Janwikifoto/Wikimedia commons och Håkan Juholt) OBS: Montage
Igår, tisdag, ledde Björn Söder (SD) för första gången arbetet i riksdagen efter att ha blivit vald till andre vice talman. En som reagerade på det var Socialdemokraternas förra partiledare, Håkan Juholt. Han skrev då på Facebook:

”Idag var en svart dag i Sveriges riksdag. För första gången i demokratins historia leddes riksdagens arbete av en ledande homofob och rasist med starka kopplingar till nazism och fascism. Mitt hjärta bultade hårt och det jag kände inom mig var bara bara tomhet och ångest. (...) Min värsta dag under 20 år som riksdagsledamot.”

Facebookinlägget har fått stor spridning. Just nu (18-tiden, onsdag) har Juholts text fått över 3 000 delningar och nästan 3 000 kommentarer. Han utvecklar för Aftonbladet idag varför han skrev inlägget.

– Jag kom att tänka på min farfar, säger Håkan Juholt till Aftonbladet.
Håkan Juholts farfar Ivar var pappersbruksarbetare i Emsfors utanför Oskarshamn i 50 år.
– Farfar röstade på kommunisterna ibland och på socialdemokraterna ibland. Han var en stolt arbetare. Han var ingen politiker, höll aldrig några tal eller så. Men han vågade ta ställning på sin arbetsplats. Och när nazisterna växte sig starka i Sverige på 1930-talet så sa han ifrån, säger Håkan Juholt.

Och till stor del har Håkan Juholt fått stort stöd. Många av de som har kommenterat och delat håller med om det Juholt säger. Men Juholt gör ett stort misstag. I alla fall om en ska tro de SD-sympatisörer som härjar på internet. Du får nämligen aldrig kritisera någonting Sverigedemokraterna gör. Gör du det: Då kan du vänta dig repressalier. Och det är precis det som hände Håkan Juholt.

  Sedan Juholt skrev sitt inlägg har han fått en handfull hotbrev och ett hundratal hatiska Facebookinlägg och epostbrev. I ett av dem står det:
”Vilket värdelöst fetto du är uppbär höglön och utför ingenting, du behövs inte”I ett annat står det:
”Ditt feta fula äckliga SVIN!!!”
Och ett tredje är formulerat så här:
”Att du är dummare än tåget visste jag redan innan ju, men dina uttal gör dig fan inte smartare ju… lycka till i framtiden för du behöver det ju när det bara kommer skit ifrån munnen din”

Juholt säger själv att han förväntar sig att de värsta hoten kommer i posten om några dagar. Men han är också noga med att påpeka att han inte påverkas av hoten.

– För mig överväger det positiva. De hatiska kommentarerna är också svaret på frågan varför det är viktigt gör mig att skriva det här inlägget, säger Håkan Juholt.

Sedan sätter Håkan Juholt fingret på det stora problemet.

– Jag hade inte analyserat, kalkylerat med någonting. Men det märks ju att de är organiserade, trollen på nätet.

Det är precis detta. Så fort någon uttalar sig negativt om SD, kritiserar SD eller gör en låt om SD så upprepas detta. Du behöver inte ens vara en offentlig person. Hoten forsar in. Är du man ska du "tystas" och är du kvinna ska du våldtas. Mönstret upprepar sig gång på gång.

En 17-åring hotades med gruppvåldtäkt efter att ha skrivit att Jimmie Åkesson hade gjort bättre nytta i sin "mammas mun, på ett lakan eller i en kondom". Fyra tonårstjejer hotades med gruppvåldtäkt efter att ha gjort en politisk aktion mot SD. Aftonbladetkolumnisten Sanna Lundell skrev en SD-kritisk text och fick "ditt jävla äckel, vänta bara tills du blir våldtagen av en muslim" i mailkorgen. En ICA-handlare fick höra att han "borde hängas i en lyktstolpe" för att han välkomnade nyinflyttade från Syrien.

Som sagt. Mönstret upprepas. Och vad gör Jimmie Åkesson? Kallar Avpixlat för "en sund del av internet". Annars: Ingenting. Ingen annan partiledare och inget annat parti hade accepterat ett liknande beteende av sina sympatisörer. Men: Problemet finns inte heller i andra partier. 

Sverigedemokraternas nätsvans, eller fotsoldater som förre riksdagsledamoten Thoralf Alfsson kallade dem, har satt detta i system. Samtidigt står Jimmie Åkesson i bakgrunden och låtsas som att han ingenting ser.

7 kommentarer:

 1. SD:s tillvägagångsätt och strategi är i det närmaste identiskt med Nazismens inför maktövertagandet i Tyskland. Övriga riksdagspartiers aningslöshet överensstämmer också med vad som en gång utspelade sig i Tyskland. Riksdagens stora misstag överlåta en av talmansposterna till en nazistisk buse vittnar inte bara om aningslöshet utan också om dåligt omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt korrekt!
   NSDAP tillät sympatiserande busar sätta skräck i folk de inte gillade. Pågick rätt länge. "Kristallnatten" kom ju inte plötsligt från en klar himmel.

   Radera
 2. Heja Juholt :-)

  SvaraRadera
 3. Håller med föregående talare!!!

  SvaraRadera
 4. Att i samma uttalande ta avstånd från nazism, och hylla farfar kommunisten, pekar på att Juholt inte kan sin historia. Men som vanligt i svensk politik ska man sopa under mattan allt vad hemskheter från vänster heter. Det är ju Det Goda Våldet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hylla farfar kommunisten".
   Johojaha. "Farfar röstade på kommunisterna ibland och på socialdemokraterna ibland", säger Juholt. Inte att "farfar var kommunist". En viss skillnad.
   Att du tror att allt våld från vänster "sopas under mattan" tyder på att du får din världsbild från Avpixlat eller dylika avskrädessajter. Vidga dina vyer, läs nyheter som inte gått igenom ett rasistiskt filter och inse att världen inte ser ut som Avpixlat försöker få det att framstå som. Kram.

   Radera