Krig är fred och kolonialism är civilisation

21:56 Niclas 0 CommentsKrig är fred. Frihet är slaveri.

Den vite mannen tog givmilt med sig civilisationen till Afrika. Kolonialismen var i huvudsak någonting bra. I alla fall om en ska tro Expressen-krönikören Ulf Nilson. Och Aftonbladets dito Johan Hakelius nickade jakande till svars när han skrev att den vite mannen gjorde vardagen mindre barbarisk.

Och jag antar att Hakelius och Nilson blir helt till sig när de tänker på Indiens och Hongkongs rättsväsende, byråkrati, parlament och infrastruktur. Argumentationen påminner en hel del om den som finns på Flashback när Hitler kommer på tal. Han såg ju till att Autobahn byggdes, ropar den ena. Olympiska spelen 36, ropar någon annan.

Goodwins lag, utbrister du kanske nu. att ta upp Hitler i en diskussion diskvalificerar dig från att delta i diskussionen. Nåväl. Då väljer jag att citera Aftonbladets eminente ledarskribent Daniel Swedin.

"Ska en politisk diskussion om Gulag framöver fördunklas av glada tillrop om hur välbyggd tunnelbanan i Moskva är? Är det okej att relativisera diktaturen på Kuba med att ­deras sjukvård är bra och ­avgiftsfri?"

Européer koloniserade afrikanska länder enbart för egen vinning. Efter sig lämnade de massmord, slaveri, våldtäkter och fördrivande av människor. Hur detta gjorde vardagen "mindre barbarisk" för människorna, som Hakelius hävdar, är något oklart. Men de fick ju i alla fall västerländsk civilisation. Dessutom störde de inte västländerna så fruktansvärt mycket.

Att kolonialismen sedermera utvecklades till en imperialism där européer tvingade på kristendom och den "västerländska civilisationen" var enbart för de europeiska ländernas egna bästa. Resultatet är möjligt att missa enbart för den som tittar åt ett annat håll: Kolonialismen genomfördes enbart för att européer ville berika sig själva.

Betyder det här något då? Inte för Ulf Nilson. Redan för sju år sedan skrev han en krönika i Expressen. "Dags att återinföra kolonialismen".

För vissa räcker det inte att se facit. För de är fullständigt övertygade om att den civiliserade vite mannen alltid kommer göra allt bättre.

Krig är fred. Frihet är slaveri.
Och kolonialism är civilisation.

0 kommentarer: