Pojkar är pojkar för att samhället lär dem att det är okej

21:51 Niclas 0 Comments


Hade du läppstift på dig?
Det är vedervärdigt hur ofta vi måste prata om det här. Pojkar och män utsätter flickor och kvinnor för övergrepp. Den omedelbara responsen är att flickorna och kvinnorna måste ha gjort något fel. Och nu har det hänt igen.

En sjuårig flicka på en skola i Malmö blev utsatt för ett övergrepp, rapporterar flera medier. En grupp pojkar tvingade in henne i ett buskage och drog ner hennes byxor. Tre dagar senare kallades flickan in till rektorn som frågade varför hon haft läppstift. Dessutom frågade han om hon varit glad och om hon hade dansat på rasten före övergreppet. I rättegången som följde erkände rektorn att hon uttryckt sig på det viset.

Vill vi skicka dessa signaler till unga flickor? Har du smink, är du glad så får du räkna med att pojkar och män inte kan hålla sig. Då kommer de agera precis som de lärt sig: Din kropp tillhör dem, inte dig.

Och ja. Det är något unga pojkar lär sig. "Han är kär i dig, det är därför han slår dig", lär sig flickor och pojkar. "Kärlek börjar med bråk". "Pojkar är pojkar". Det är budskapet det vuxna samhället skickar till unga pojkar och flickor. Flickor ska lära sig hur pojkar är, och pojkar lär sig att deras beteende är ursäktat.

Metrojournalisten Emmelie Wallroth har varit inne på chattsajten Stranger.se och utgivit sig för att vara en 14-årig flicka. Idag publicerades en artikel med resultatet.

[...] på bara omkring en halvtimme kom Metros reporter, som skrev att hon var en 14-årig flicka, i kontakt med flera olika personer som direkt började prata om sex. En av dem skrev att han var en 46-årig man som ”kan tillfredställa dig om du vill”.

Sättet som män beter sig mot kvinnor och flickor i samhället visar att ursäktandet av pojkars beteende sätter spår långt upp i åldrarna. Sättet som vuxna beter sig mot flickor som blir utsatta visar att vi inte kan vänta oss någon reell förbättring inom en snar framtid.

Vi lever i ett patriarkalt samhälle. Ett samhälle som lär unga pojkar att det är okej att begå övergrepp mot flickor. "Pojkar är pojkar" enbart för att samhället lär dem att det är okej att vara "pojkar".

0 kommentarer: