SD gömmer rasism på hemsida

23:32 Niclas 1 Comments

För två år sedan granskade jag Sverigedemokraternas principprogram för Inte rasist, men. Bland annat fanns det ett stycke i programmet, under rubriken "Sverigedemokraterna och människan", som jag reagerade på.

”Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen. Någon komplett förteckning över vad som ingår i denna mänskliga essens har vi ännu inte och kommer kanske heller aldrig att få.”

Orden "nedärvd essens" och att den är "unik för vissa grupper av människor" får mina tankar genast att vandra till rasbiologin. Tanken är densamma. Att vissa grupper av människor är fundamentalt olika baserat på ras eller "essens". Sverigedemokraterna pekar också på att denna "essens" inte kan undertryckas i "hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser".

Skärmdump av Sverigedemokraternas hemsida 10 juli 2014.
När jag granskade SD var den här informationen lättillgänglig på deras hemsida. Det räckte att klicka sig in på "Vår politik" och sedan låg principprogrammet en bit ner. Någon gång under sommaren eller hösten har dock detta förändrats. Nu är principprogrammet undanknuffat till att endast finnas i en pdf-fil. Det krävs mer eller mindre att en letar efter just principprogrammet för att en ska hitta det.

Hur kommer det sig? Är det så att principer blivit mindre viktiga efter valet? Är Sverigedemokraternas åsikter inte lika viktiga längre? Eller är det helt enkelt så att formuleringar om "mänsklig essens" är obehagliga för ett parti som strävar efter att tvätta bort sitt bruna förflutna och framstå som ett rumsrent parti?

När partiets egna formuleringar låter som ett-visst-parti-från-30-talets-Tyskland är det svårare att framstå som ett parti bland andra. Men Sverigedemokraterna gör det som Sverigedemokraterna gör bäst när något blir obehagligt: Gömmer det. Det som är undanskuffat på hemsidan finns helt enkelt inte.

Tipstack till Tanvir Mansur (@tanvirmansur)

1 kommentar:

  1. Det visar det oärliga hos Sd .Går inte att förstå att så många går på det .Fy fan !!!

    SvaraRadera