Uppdrag: Undvik polisen

18:38 Niclas 0 Comments


Från och med idag och två veckor framöver sjösätts ett EU-projekt vid namn Mos Maiorum. Ett projekt som kallats "ett Reva på steroider". Nätverket Ingen människa är illegal har skickat ut ett meddelande till allmänheten angående Mos Maiorum.

Dessa operationer är del av ett större projekt av misstänkliggörande av allting utom-europeiskt. Genom att använda nedsättande termer som “illegal-”, “smuggling”, “irreguljär-” och sedan vara systematiskt ospecifik med dessa termer skapas bilden av det hotade Europa. Att det inte skrivs om irreguljär-flykt är symptomatiskt, då det blir tydligt att kravet på att fly planerat och ordningssamt är absurt. Det cyniska blir extra tydligt i och med att information från flyendes berättelser i asylprocessen används för att täppa till den lilla spricka som just du tagit dig igenom - berättelsen om din flykt, som du avkrävs för att kanske få stanna, används för att med militära medel stoppa andra att ens få den lilla chansen. Den systematiska jakten på allt och alla som sticker ut, eller bara sticker i ett polisöga, skapar en normalisering av lagliga undantagstillstånd.

Sveriges företrädare Cecilia Malmström förkunnar glatt att EU nu lagligt kan skicka ut alla människor som inte är välkomna i utbyte mot att Turkiska medborgare ska få visum lite lättare. Samma utpressningstaktik som EU använder mot t.ex. Marocko: Gränskontroller och 'återtagande' av flyktingar mot biståndspengar och handelsavtal.

För många människor innebär det här att de nu måste göra allt för att undvika poliser. Om de blir gripna innebär det att de utvisas och det ultimata priset de kan få betala är med livet. Meddelandet fortsätter:

Gränskontrollen är alltid rasistisk då den tilldelar och undanhåller rättigheter på grund av ursprung, och gränsen som sådan är också en statlig uppmaning till främlingsfientlighet, avhumanisering och våld.

Vad ska vi göra nu då? För det första måste den svenska regeringen stoppa Mos Maiorum. Företrädare för Socialdemokraterna tog kraftigt avstånd från det kritiserade Reva, men har varit otäckt tysta när det gäller Mos Maiorum. Men tills dess måste vi hjälpas åt. Nedan följer en feed från Twitterkontot REVAspotter som varnar för var det finns poliser.


0 kommentarer: