Det finns bara ett säkert svar på vad som händer nu

17:42 Niclas 0 Comments

2011 utsattes tidningen för en brandbombsattack. Foto: Pierre-Yves Beaudouin/Wikimedia Commons
 Så många begåvade människor har redan sagt så mycket intelligent om terrordådet i Paris igår. Carina Bergfeldt skriver att terrorism inte sker i Guds eller Allahs namn. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skriver om den vidriga attacken mot yttrandefriheten och flera andra krönikörer och ledarskribenter instämmer. Politiska ledare har, precis som religiösa diton, fördömt attacken. Den franske presidenten François Hollande var på plats utanför Charlie Hebdo-redaktionen strax efter attacken och förklarade redan då att det rörde sig om ett terrorattentat.

Många kloka ord. Attacken ska fördömas. När terrorister attackerar samhället måste vi stå enade i vår tro på demokrati och öppenhet. Oavsett vem som gör vad mot vem.

Dådet är en attack mot yttrandefriheten. Dådet är en tragedi, både för samhället i stort men framför allt för de människor som drabbats. De som mördats, de som skadats och alla deras nära och kära.

Vad händer nu? Vad händer sen?

Vi ställer rätt frågor. I media har frågorna ställts och frågorna har fått spekulationer till svar. Varför? För att det inte finns några bra, eller rätta, svar att ge vid den här tidpunkten. Till en början kommer säkerligen tidningar att reagera genom att vidga sina publikationer. Det kan vi redan se. Svenska tidningar har redan publicerat teckningar som aldrig skulle gått igenom processen annars. Men det är långsiktigheten som borde oroa oss. Inte det som händer med tidningarna nu. Dessutom missar vi en kritisk del av frågan.

Vad händer med islamofobin?

På en amatörfilm från dådet går det att höra "Allahu akbar" (Gud är större). Polisen uppger att de hittat flaggor som tyder på att männen som genomförde dådet är islamistiska extremister. Den enda slutsatsen vi redan nu kan komma fram till är att muslimer blir än mer utsatta på grund av människor som inte har något med dem att göra.

Flera har redan gjort sitt bästa för att sprida islamofobin. Anders Behring Breiviks ideologiska idol "Fjordman" slog till på både engelska och norska så fort han fick höra nyheten.


Sedan fortsatte han hela dagen. Stoppa den muslimska invandringen, förbjud Sharia-lagar och så vidare. Men även om han kan ha varit den förste var han definitivt inte den siste. Erik Almqvist (känd från järnrörsskandalen) slog även han på den stora trumman.


Sedan fortsätter han genom att bland annat dra en helt ofattbar parallell mellan islam och nazism.

Samtidigt fortsätter attackerna mot moskéer. Både i Sverige, Frankrike och runt om i Europa och världen. Islamofobin och antimuslimska organisationer kommer att få vind i ryggen. Det hårda klimat muslimer tvingas leva i kommer att hårdna ännu mer. Det är det enda vi med säkerhet kan säga just nu. Och det skrämmer mig.

0 kommentarer: