Kampen är mot både antisemitism och islamofobi

20:23 Niclas 0 Comments


I veckan har Aftonbladet-krönikören Jan Guillou varit i det politiska blickfånget. Vissa, exempelvis kollegan Åsa Linderborg, har pekat ut hans krönika "Den svenska politiska debattens helvetesrum" som briljant. Andra har suckat djupt över Guillous misslyckande med att se svensk antisemitism.

Båda har poänger. Stundtals är Guillou "spot-on". Moskéer brinner, men synagogor är de enda som får skydd i form av kraftigt beväpnad polis. Blåa ledarsidor försöker legitimera muslimhat samtidigt som de fördömer antisemitism. Sällan är måttstockar så dubbla som när det gäller rasism.

Men det gnager ändå i mig när jag läser texten. Kanske är det så att Jan Guillou medvetet har valt att spetsa till sin text för att få fler klick, delningar och läsningar. Kanske är det inte alls så, kanske är han bara fullständigt okunnig när det handlar om Sveriges historiska bidrag till antisemitismen.
Och precis som Dagens Segloras redaktionschef Mattias Irving (@nonemo) påpekar är det stötande att han bagatelliserar rädslan hos dem som drabbas av judehatet.


Min uppfattning är ändå, möjligen har jag fel, att Guillou försöker göra rätt. Men han träffar helt fel. Kampen står inte mellan att fördöma antisemitism eller att fördöma islamofobi. Det är två sidor av samma hatiska mynt, och det är vårt ansvar att ta krafttag mot dem båda. Och det gör vi inte genom att förminska det ena eller det andra. Första steget är att inse att det är lika vidrigt oavsett vem som drabbas.

0 kommentarer: