Bill Maher bortförklarar rasism

15:27 Niclas 0 Comments

Bill Maher och Benjamin Netanyahu. (Foton: David Shankbone och pressbild / Wikimedia Commons)
"Araberna är ute och röstar i drivor". Orden är den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus. Det var en tydlig varning mot israelerna och en del av den skrämselpropaganda Netanyahu använde sig av under valrörelsen.

Jag tänker inte ge mig på att förklara varför det var rasistiskt. Det har redan The New York Times gjort exemplariskt. Mitt inlägg i diskussionen handlar mer om Bill Maher. Ja, samma Bill Maher som hamnade i en het debatt med skådisen Ben Affleck om islam och Mahers illastinkande islamofobi.

Maher gav sig in i diskussionen och frågade sig om Netanyahus rasism egentligen är rasism. Och jo, det kommer han ju fram till att det är.

"And I guess that is racist, in the strictest sense, he’s bringing race into the equation."

Allt är frid och fröjd då, eller? Nja. Inte riktigt. Kritikerna liknar Netanyahus uttalande med om Mitt Romney, under valkvällen 2012, hade sagt "svarta väljare är ute och röstar i drivor", en analogi som Bill Maher inte riktigt köper.

"I think that would be a good analogy if America was a country that was surrounded by 12 or 13 completely black nations who had militarily attacked us many times, including as recently as last year. Would we let them vote? I don’t know. When we were attacked by the Japanese, we didn’t just not let them vote, we rounded them up and put them in camps."

Mahers argumentation bygger alltså på ett: det kanske är rasism, två: USA var inte mycket bättre under mitten av 40-talet. Sedan gör han själv är märklig liknelse som handlar om att USA skulle vara omringat av tolv eller 13 "helt svarta nationer" som hade "militärt attackerat oss många gånger, så sent som under förra året" och blundar därmed för en hel del besvärande fakta kring Israel och Palestina-konflikten.

Dock är det så att när Maher vill göra en poäng; Då är inte besvärande fakta något han besvärar sig med att kolla upp.

0 kommentarer: