Wallström sprängde Bildts luftslott

19:29 Niclas 0 Comments

Margot Wallström och Stefan Löfven under valrörelsen 2014. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons

Utrikesminister Margot Wallström lyckades med bedriften att göra oppositionen, Arabförbundet och ett gäng partikamrater irriterade i förra veckan. Lägg också till hela Mediesveriges blåa ledarsidor där Dagens Industri slår hårdast och kallar alla som kritiserar vapenhandel med Saudiarabien för "Irans Agenter".

Allt detta, och mycket mer, har redan diskuterats. Men helgen har kommit och gått och vi har därmed fått lite tid till eftertanke. Vad är det egentligen som har hänt? Wallström har blivit stoppad från att hålla ett tal inför Arabförbundet för att hon lite lätt nämnde allas lika värde och det fria ordet. Regeringen har gjort det enda rätta: Informerat Saudiarabien om att vapenhandeln med dem kommer att upphöra.

Wallström har tagit det vi pratat om på hemmaplan och börjat leva upp till det. För vad betyder det egentligen om vi bara pratar om allas lika värde och om rätten att uttrycka en åsikt på hemmaplan? Det är när vi sätter press på diktaturer vi har en chans att göra någon skillnad. Låt vara att Saudiarabien plockar hem sin ambassadör. Låt vara att Wallström KU-anmäls. Låt vara att diktaturerna visar hur mycket de avskyr det fria ordet.

Faktum kvarstår: Det ger ringar på vattnet.

Under de åtta år som Carl Bildt var utrikesminister pratades det väldigt mycket om "tyst diplomati". Att inte öppet kritisera diktaturer och andra som bröt mot de mänskliga rättigheterna. Sverige fortsatte att sälja vapen till Saudiarabien. En diktatur som dömer liberala bloggare till 1 000 piskrapp. En diktatur där kvinnor har mindre rättigheter än vad svarta hade i Sydafrika under apartheid.

Det är inte genom att öppet fördöma Saudiarabien vi förändrar, säger kritikerna. Det vet vi inte. Men en sak är säker: Det är inte genom att sälja vapen till dem heller. Det visades under de åtta år som Carl Bildt var Sveriges utrikesminister.

Washington Post har hyllat Sverige, brittiska tidningar likaså. Enbart Sverige gör kanske ingen skillnad, men se vad som hände efter att Sverige erkände Palestina. Fler länder följde efter, och nu återstår det att se om samma sak händer igen. Kanske har lilla Sverige gjort tillräckligt med avtryck för att påverka världen. Igen.

0 kommentarer: