Romson var inte fel ute

23:03 Niclas 0 Comments

Åsa Romson håller tal i Karlstad 2014 (Foto: Johan Schiff/Wikimedia Commons)

För ett tag sedan var det partiledardebatt i SVT. Det finns inte jättemycket jag minns av den, om jag ska vara ärlig. De flesta höll sig till det som var bestämt sedan innan och Jonas Sjöstedt satte in en hård smäll mot Jimmie Åkesson (inte i klass med "flaskskepp"-repliken dock). Allt var som vanligt. Utom en sak. Åsa Romson bröt mönstret.

"Vi håller på att göra Medelhavet till vår tids Auschwitz"

Det har sedan dess funnits en enighet kring att det Åsa Romson sa under debatten var förkastligt. Alla från moderatledaren Anna Kinberg-Batra till statsminister Stefan Löfven fördömde kommentaren. Höjdpunkten av kritikstormen mot den vice-statsministern var antingen när anonyma miljöpartister hävdade att Romson inte "kunde politik" eller när MUF krävde hennes avgång i en debattartikel.

Helt klart är det så att det finns de inom Miljöpartiet som aldrig velat ha Åsa Romson som språkrör. Hon vann sin post med 68 procent av rösterna, en tämligen förkrossande majoritet. Men 33 procent kan vara högljudda när vindarna blåser åt, för dem, rätt håll.

Men var Åsa Romsons liknelse så förbannat åt helvete?

Ja, i den mån att det alltid är förkastligt att göra liknelser med nazisternas industriella mördande av judar, romer, homosexuella och personer de helt enkelt inte gillade.

Nej, i den mån att gör vi ingenting kan Medelhavet bli vår tids Auschwitz i den mån av mänskligt lidande och död. För faktum är att vi kan inte skylla på att "vi inte vet". För vi vet. Vi matas ständigt med bilder och siffror. Under årets fyra första månader släcktes 1 600 människoliv i Medelhavet. 3 500 gjorde det förra året. Och vi gör ingenting.

Det är obehagligt att prata om hur fruktansvärt illa Europa beter sig. Istället för att se till att det finns lagliga vägar in i Europa förstärker EU:s politiker murarna kring Fort Europa. Opinionen är viktigare än att se till att människor slipper riskera sina liv på båtresor över Medelhavet. 

När stormen har lagt sig är det dags att lyfta blicken. Det som är mest upprörande är inte att Romson gjorde en dum liknelse. Det mest upprörande är att liknelsen inte var fullständigt orimlig.

0 kommentarer: