Högerns rysshat gjorde att de missade fascismen

15:18 Niclas 0 CommentsHögern har stora problem att ta avstånd från de extrema krafter som kommer från periferin. Allt vänster om Socialdemokraterna pekas gärna ut som extremvänster, eller i alla fall snudd på kommunistiskt. Men när fascismen växer förbises detta eftersom "vänstern är lika illa".

När revolutionen i Ukraina inleddes varnade många, inklusive jag, om fascisterna som tog tillfället i akt för att ta makten över landet. Det är möjligt, menade jag, att kraftigt ta avstånd från de ukrainska fascisterna och samtidigt kritisera Ryssland för invasionen av Krimhalvön och Ukraina.

Alla delade inte denna åsikt. Kristdemokraten och dåvarande EU-parlamentskandidaten Magnus Jacobsson menade i en insändare i april förra året att det var en folklig revolution, vilket i sig är helt möjligt, och ville enbart fokusera på Ryssland.

Trots att den tillförordnade presidenten är frikyrklig och premiärministern är en liberal jude så har Ryssland – och tyvärr en del vänsterkrafter i Sverige – försökt att etablera bilden av att det som skede i Kiev var en fascistisk revolution. Den tragiska sanningen är att det är Ryssland som har utvecklats i en fascistisk och nationalistisk riktning.

Att Ryssland under Putin mer och mer har börjat likna gamla Sovjet är det få som förnekar. Kritiken mot Ryssland är och var redan på otroligt viktig. Det som svensk höger i allmänhet och Magnus Jacobsson i synnerhet saknade förmågan att göra var att samtidigt kritisera fascisterna som tog makten över stora delar av Ukraina.

Genom att människorättsorganisationer som Amnesty och HRW (Human Rights Watch) har funnits i Ukraina och har haft som syfte att granska båda sidor i konflikten har det funnits en tydlig bild av vad som har hänt i landet. Precis som Amnesty Press chefredaktör, Ulf B Andersson, skriver i senaste numret (nr 2, 2015).

Det har handlat om det första året av ryskt styre på Krim där medier har strypts, människor "försvunnit" och Krimtartarernas rättigheter beskurits men också om hur både separatisterna i "folkrepubliken" i östra Ukraina och ukarinska (sic!) regeringsstyrkor urskillingslöst beskjutit civila områden. Amnesty har också kritiskt granskat ukrainsk nationalistmilis som Azovbataljonen (läs mer här, min anmärkning) och Amnesty och HRW har gemensamt krävt att händelserna i Odessa den 2 maj 2014, då 41 personer brändes inne av ukrainska nationalister, ska utredas.

Amnesty har också rapporterat om hur krigsfångar har behandlats på bägge sidor och var, med Anderssons ord, "en chockerande påminnelse om förbrytelser". Det finns exempel på hur separatister har avrättat fångar och vittnesmål på hur nationalistmilisen Höga sektorn brutalt har torterat dussintals civila. Andersson skriver:

I konflikter förenklas ofta debatten till att välja sida. Då är det viktigt att övergrepp och krigsförbrytelser lyfts fram, oavsett vem som är förövare.

Det är inte intressant att peka ut hur dum högern har varit. Det är, som bekant, lätt att vara efterklok. Däremot borde högern, och Magnus Jacobsson, ta tillbaka mycket av det de sagt. Jag tror däremot inte att det kommer att ske, för svenska högerpolitiker har en förmåga att hellre varna för ryssen – även om det finns bevis för andra övergrepp.

Jag är dock inte den som är den. Jag har frågat Jacobsson. Det gick sådär.

0 kommentarer: