Högerskribent rosenrasande över att HBTQ-personer får stöd

07:18 Niclas 0 Comments

Foto: Tony Webster / Wikimedia Commons.

Per Gudmundson är ledarskribent på liberala tidningen Svenska dagbladet. Han har en bakgrund av att göra något kontroversiella uttalanden. Efter att den antimuslimska och rasistiska tidningen Dispatch Internationals grundare Lars Hedengaard drabbades av ett mordförsök valde Gudmundson att (trumvirvel...) teckna en prenumeration på tidningen. Gudmundson förklarade sitt initiativ:

”Mer yttrandefrihet måste vara vårt svar på våldet”

Intressant vinkel. Två år tidigare hade anmälde han nämligen serieförlaget Galago för olaga hot. Varför? Jo, för att en krönika publicerats i tidningen där man uppmanades att mörda Gudmundson. Problemet? Den var signerad av Svenska satirikers centralorganisation.

"Enligt JK avskriver man anmälan eftersom texten det rör sig om är uppenbart avsedd att göra satir. Och i satirens natur ingår också att vissa uttryck är obehagliga och stötande enligt JK."

Nu var det inte meningen att den här texten ska handla om Gudmundsons tidigare förehavanden (även om jag givetvis även hade kunnat påpeka att han tidigare påstått att rika är smarta och fattiga är dumma). Han har nämligen trampat i klaveret, igen.


Vad är det som har hänt som har gjort Gudmundson så förbannad?

Jo, följer man länken i hans tweet (som för övrigt ligger kvar, obesvarad) kommer man till Migrationsverkets hemsida och ett pressmeddelande från myndigheten.

"Certifieringen syftar till att höja hbtq-kompetensen inom verksamheten, ifrågasätta normer och synliggöra hur de påverkar hbtq-personer. För att bli certifierade har de anställda genomgått en utbildning som RFSL håller i. (...) Målet är att skapa en miljö där alla kan känna sig inkluderade och välkomna. Det är särskilt viktigt för de unga och vuxna som söker asyl på grund av sexuell läggning eller könsidentitet – något som är förenat med dödsstraff i mångas hemländer."

I praktisk handling: Vad innebär detta? Dels innebär det att personalen inte utgår ifrån att alla boende är heterosexuella. De frågar inte längre "Vad heter din man?", som Mari Anne Helgesdotter uttrycker det. De utgår inte heller ifrån att alla identifierar sig med det kön som denne är född med, det biologiska könet. Många personer vill bli kallade "hon" även om hon har en penis. Det finns till och med de som föredrar att bli kallade "hen" (hemska, hemska tanke, va?).

Kort sagt innebär det att personalen ska vara öppen för människors olikheter. Att inte bara ha olika öppettider för män och kvinnor till bastun, utan att de som vill gå själva dit ska få möjlighet till det. Att inte inreda rummen i blått och rosa, eftersom det ska bo en man eller en kvinna där. Att inte fastna i kvinnliga och manliga toaletter, för det är bara så – ursäkta min franska – jävla dumt.

Det som gör Gudmundson så förbaskat upprörd är kanske att det redan har gett positiva effekter?

"Det har hänt att boende som tidigare hemlighållit sin sexuella läggning valt att komma ut. Mari Anne Helgesdotter berättar om en man som ofta hamnade i konflikt med sina rumskamrater och ville byta rum flera gånger. Till slut vågade han tala om att han blev utsatt för verbala trakasserier på grund av sin läggning, och då såg personalen till att han fick bo med människor som han kände sig trygg med."

Hemskt, eller hur? Fast det hemska är väl inte att mannen fick en bostad där han kunde känna sig trygg? Det hemska är väl att detta inte har varit en självklarhet tidigare i Sverige 2015? Mannen hade tidigare blivit trakasserad för att han hade en icke-normativ läggning. Tack vare att boendet HBTQ-certifierades fick han möjlighet att dels komma ut inför personalen och dels fick det stöd han behövde för att inte längre bli trakasserad.

Varför Gudmundson väljer att koppla detta till Sverigedemokraterna torde vara självklart. De stödjer inte idén om människors lika värde och att alla ska ha lika rättigheter. Men blir verkligen svenska folket så otroligt upprörda över att samhället stannar upp lite och funderar på vad det kan göra för de människor som fortfarande upplever förtryck?

Det kanske är så att 20 procent av Sveriges befolkning tycker innerligt illa om HBTQ-personer. Det kanske är så att en ännu fler gör det. Det kanske är så att inom tio år är Sverigedemokraterna ännu obehagligare och ännu större. Och det kanske finns två olika förutsättningar som gör att de har blivit så obehagliga och så stora.

Antingen har vi anpassat oss, följt Danmarks exempel, eller så har vi gjort rätt. Vi har inte gett vika för rasismen och kvinno- och HBTQ-hatet som frodas i Sveriges tredje största parti. Får jag välja vilken väg vi ska ta är valet enkelt. Vi kan helt enkelt inte bekämpa Sverigedemokraterna samtidigt som vi förvandlar samhället till det samhälle SD vill ha.

Hittills har fyra asylboenden HBTQ-certifierats av RFSL. Många vårdcentraler och ungdomsmottagningar har gjort detsamma. Jag hoppas att fler väljer att följa deras exempel. För det finns fortfarande människor som tycker illa om att HBTQ-personer får rättigheter och stöd i Sverige 2015.

0 kommentarer: