Fem myror är fler, Jimmie Åkesson

20:15 Niclas 0 Comments

Foto: SVT och Frankie Fouganthin (Eget arbete), via Wikimedia Commons

Att Sverigedemokraterna har en "annorlunda" syn på demokrati kan inte ha undgått någon (jag har redan skrivit ett inlägg där jag förklarar varför Sverigedemokraterna rentav är ett antidemokratiskt parti). Att det pågår en konflikt mellan SD och deras ungdomsförbund SDU kan inte heller ha undgått många.

Det gör frågan om SD:s demokratisyn aktuell igen. Men låt oss börja från början.

Egentligen är konflikten mycket gammal. Den sträcker sig tillbaka till när Jimmie Åkesson och resten av "de fyras gäng" gick på högskola i Lund och bestämde sig för att ta över SD och ta dem till riksdagen. Den historien finns bra beskriven i Expo i en artikel från 2012.

Konflikten kom att stå mellan SD och SDU när ville flytta sitt huvudfokus från nationalism till socialkonservatism (i ett steg att normaliseras), ville inte SDU med den då rådande ledningen följa efter. Ungdomsförbundet höll fast vid den gamla synen och har gång på gång motsatt sig uteslutningar till följd av rasistiska uttalanden och när partiföreträdare gått på stan med järnrör.

I våras uteslöts sju företrädare för Sverigedemokraterna. Bland dem fanns SDU-topparna Gustav Kasselstrand, ordförande, och William Hahne, vice ordförande. Partiet hävdade att de hade haft kontakt med extrema organisationer. Kasselstrand och Hahne hade då meddelat att de inte skulle ställa upp för omval till sina poster i ungdomsförbundet, men de gav stöd till Jessica Ohlson.

Konflikter med ungdomsförbund är inte speciellt ovanligt. Många gånger väljer partiers ungdomar att ta en annan ställning än den som moderpartiet har. Det som är ovanligt är att partiet då väljer att utesluta personer till följd av detta.

Då kommer vi till förra helgen. Sverigedemokratisk ungdom hade årsmöte och det var dags att välja. Den tidigare ledningen hade, som sagt, valt att stödja Jessica Ohlson som ny ordförande, men precis som 2012 och 2014 hade partiledningen gett sig in i ordförandestriden för att fälla valberedningens förslag. Mot Jessica Ohlson ställde de till en början Viktor Carlson som sedan drog sig ur av "personliga skäl". Den, av partiledningen, föreslagna vice ordföranden Tobias Andersson ställde då upp som motståndare (trots att han till en början sa att det hade varit "patetiskt" att ställa upp).

Precis som tidigare år valde årsmötet att gå på valberedningens förslag. Jessica Ohlson vann ordförandestriden med rösterna 44 mot 38. För tredje gången av tre möjliga vann Kasselstrand och Hahne striden mot partiledningen.

Ett vanligt parti hade i detta fall valt att ta förlusten med lite stil, gått vidare och kanske försökt att sänka sitt ungdomsförbund nästa år. Sverigedemokraterna funkar inte så. Det tog bara några timmar innan Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och gänget meddelade att de startar ett nytt ungdomsförbund. Sverigedemokratisk ungdom skulle ersättas av Sverigedemokratisk ungdom. Ja, de valde samma namn. Varför? Antagligen för att kringgå sina egna stadgar som säger att Sverigedemokraterna ska ha ett ungdomsförbund som heter SDU.

Sammanfattat: SD gav sig in i en match de inte vann och valde då att byta motståndare.

Detta kommer från ett parti som fördömde decemberöverenskommelsen som odemokratisk (på hatsajten Avpixlat kungjorde Mats Dagerlind till och med att "demokratin avskaffats"). Ett parti som, trots att de bara fick 13 procent, krävde att alla andra partier skulle anpassa sig till deras politik -- och tills de gjorde det skulle de sänka varenda budget.

Sverigedemokraterna kidnappade parlamentarismen och hade sedan mage att kalla det demokrati.

Eva Ramaeus, Magnus Härenstam och Brasse Brännström sa det redan 1973: Fem myror är fler än fyra elefanter. Frasen kan appliceras på Sverigedemokraterna likaså. Partiet fick 13 procent i valet 2014, men beter sig som att de fått egen majoritet. 87 procent är mer än 13, Jimmie Åkesson.

0 kommentarer: