Jeb Bush: De rikaste betalar för mycket skatt

17:41 Niclas 0 Comments


De allra rikaste personerna kommer att få skattesänkningar, om Jeb Bush, tidigare Florida-guvernör, blir president. De betalar "oproportionerligt" mycket skatt, anser han.  


Det var på Fox News Sunday som Jeb Bush förklarade varför han ansåg att de rikaste amerikanerna ska få kraftiga skattesänkningar.

"Faktum är att den rikaste procenten betalar 40 procent av skatterna. Det är givetvis så att skattesänkningar för alla kommer att ge mer för personer som betalar mycket."

De skattesänkningar som Jeb Bush vill genomföra skulle leda till att medelklassen skulle få 2,9 procent mer i inkomst – samtidigt som den rikaste procenten skulle få 11,9 mer. Jeb Bush själv skulle spara tre miljoner dollar. Behöver Jeb Bush en skattesänkning på tre miljoner dollar? frågade Fox News-värden Chris Wallace.

Efter att den franska ekonomen Thomas Pikettys bok "Kapitalet i det tjugoförsta århundradet" lanserades 2013 har inkomstskillnader blivit ett populärt samtalsämne. 2014 varnade OECD för ökade inkomstskillnader, precis som IMF hade gjort innan dem. De allra flesta är överens om att ökad ojämlikhet är något dåligt. Både för statens ekonomi och för individerna längst ner på skalan.

Jeb Bush, å sin sida, har helt missat det här – vad det verkar. När han argumenterar för skattesänkningar genom att hävda att den rikaste procenten betalar 40 procent av skatterna, "glömmer" han att berätta att den rikaste procenten är rikare än de 90 procent som befinner sig från botten och uppåt.

Realistiskt står Republikanernas kandidatur mellan just Jeb Bush och Donald Trump – möjligen med Ted Cruz som outsider. Med sitt förslag har Bush kastat in handduken i frågan om ojämlikhet. Det är därmed upp till Demokraterna. I förarsätet sitter Hillary Clinton, men hon har Bernie Sanders tätt i hasorna. Kanske ställer även vicepresidenten Joe Biden upp, kanske inte.

Sanders gör i princip inget annat än att prata om den minskande medelklassen och den ökade ojämlikheten. Senatorns opinionskurva pekar uppåt, till skillnad från den tidigare utrikesministern Clintons som mer och mer börjar se ut som första nedförsbacken i Balder.

Jag skrev, i en diskussion om valet, på Facebook igår:

För en underhållande presidentvalskampanj är helt klart Trump mot Sanders det föredragna. Men jag har svårt att tro att de traditionella republikanska väljarna litar på Trump.
(...)
Men ska vi egentligen se ytterligheter (rent politiskt) borde Sanders ställas mot Bush. Klassisk höger mot klassisk vänster. Där får amerikanska folket en chans att verkligen ta ställning.

Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America (Jeb Bush) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons 


Läs mer om valet i USA:

0 kommentarer: